Οδηγώντας για την “ΖΩΗ”

Το βιβλίο των Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου και Παναγιώτη Τριανταφύλλου, “Οδηγώντας για τη «ΖΩΗ» – Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς και Νομοθεσίας Οχημάτων”, που παρουσιάζουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, στοχεύει στην κάλυψη ενός αισθητού κενού που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία.

Το συγκεκριμένο πόνημα, είναι επίκαιρο, θεματικά διεισδυτικό, παιδαγωγικά ωφέλιμο και απαντάει όχι μόνο στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες των οδηγών οχημάτων του Δημοσίου (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, Δήμοι κλπ.), αλλά και γενικότερα ικανοποιεί το κοινωνικό αίτημα της έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με τη σωστή και ασφαλή οδηγική συμπεριφορά στοχεύοντας στην εκμάθηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων κάθε οδηγού.

 

Όπως καθημερινά διαπιστώνεται δεν γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί επαρκώς τί ακριβώς ισχύει από πλευράς οδικών διατάξεων και γενικότερων κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς. Στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες βιώνουμε τις συνέπειες ενός ακήρυχτου πολέμου. Τα επίσημα στοιχεία είναι αμείλικτα καθώς μια κωμόπολη “σβήνει” κάθε χρόνο από το χάρτη εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων και η χώρα μας δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις οδηγικής ασφάλειας συγκριτικά με τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.

 

Το παρόν πόνημα γεννήθηκε ως ιδέα και τελικώς έλαβε χώρα όταν το περίσσιο φορτίο ενέργειας και ο νεανικός ενθουσιασμός του Παναγιώτη Τριανταφύλλου, πλαισιώθηκαν από την πολυετή μάχιμη εμπειρία, την ενασχόληση με τα εκπαιδευτικά δρώμενα και την πλέον των 20 ετών συγγραφική δραστηριότητα του Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου. Οι συγγραφείς, μέσα από την αμφίδρομη επαγγελματική σχέση και επικοινωνία με τους συναδέλφους τους και τους οδηγούς κάθε είδους οχημάτων, αντιλήφθηκαν την ανάγκη δημιουργίας ενός βοηθήματος που θα εμπεριέχει με τρόπο απλό και συνοπτικό αλλά ταυτόχρονα συγκροτημένο και κατανοητό βασικές γνώσεις και οδηγίες σχετικά με θέματα οδηγικής συμπεριφοράς. Οι συγγραφείς έχοντας  ακριβή γνώση, σαφή εικόνα και εντρύφηση των προβλημάτων του πεδίου της οδηγικής συμπεριφοράς δημιουργούν στην εργασία αυτή τόσο το πλαίσιο για τη θεωρητική διερεύνηση των τροχαίων ατυχημάτων όσο και ένα εμπεριστατωμένο πρακτικό οδηγό που εξασφαλίζει την ανανέωση του τρόπου αντίληψης σε καθημερινά περιστατικά που αντιμετωπίζουν όλοι οι οδηγοί.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση των συγγραφέων αποτελεί η εργασία αυτή να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στην αναδόμηση ή το μετασχηματισμό οδηγικών νοοτροπιών που χρόνια τώρα επιφέρουν οδυνηρά αποτελέσματα για το άτομο, την κοινωνία και την Πολιτεία.

 

Το παρόν πόνημα αναλύει ζητήματα σχετικά με:

  • Τη σχέση τροχονόμου – παραβάτη
  • Την ψυχολογία του ελεγχόμενου οδηγού και του τροχονόμου
  • Τις Βασικές Υποχρεώσεις των οδηγών
  • Πρακτικές συμβουλές κατά τη διενέργεια των τροχονομικών ελέγχων
  • Τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Τα προβλεπόμενα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα και μέτρα (αφαίρεση αδειών, βαθμοί POINT-SYSTEM κτλ.)
  • Παράγοντες και αίτια τροχαίων ατυχημάτων
  • Τροχαία ατυχήματα με υπηρεσιακά οχήματα
  • Νομοθεσία Οχημάτων (π.χ. ΙΧΕ, ΤΑΧΙ, φορτηγά, λεωφορεία, σχολικά, αγροτικά, μηχανήματα έργων κλπ.) καθώς και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα 
  • Τις Πινακίδες Σημάνσεως Οδών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Τον αγαπημένο μου φίλο Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου (Αστυνομικό Υποδιευθυντή Ε.Α.) γνωρίζω από το 1998, όταν για πρώτη φορά δίδαξα μαθήματα της ειδικότητάς μου (Κοινωνιολογία, Εγκληματολογία, Δημόσιες Σχέσεις) στη Σχολή Αστυφυλάκων Ν. Καρδίτσας. Σε όλη την επαγγελματική του πορεία είτε σε Αστυνομικά Τμήματα είτε ως Προϊστάμενος του Γραφείου Σπουδών στη Σχολή Αστυφυλάκων, στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους του και στους Δόκιμους Αστυφύλακες και επέδειξε πάντα περίσσια υπομονή και κατανόηση στα προβλήματα και στις υπηρεσιακές τους ανάγκες. Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη σωστής επαγγελματικής καθοδήγησης συνέγραψε, με επιτυχία, βιβλία τα οποία έδωσαν θεωρητικές και πρακτικές απαντήσεις σε ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης των Ανακριτικών ή μη Υπαλλήλων.

Με τις αρχές και τις αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς και της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος, γαλούχησε και τον υιό του και συν-συγγραφέα του παρόντος πονήματος Παναγιώτη Τριανταφύλλου (Υπαρχιπυροσβέστη), την θετική κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη του οποίου παρακολουθώ από τη νεανική του ηλικία.

 

Τους εύχομαι ολόψυχα υγεία και καλή δύναμη στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.

 

Με εκτίμηση

Δρ. Χαράλαμπος Μπαρμπαρούσης
Κοινωνιολόγος

 

 

Οδηγώντας για την "ΖΩΗ"

Οδηγώντας για την “ΖΩΗ”