Μνημόνιο Ενεργειών Δημοτικών Αστυνομικών​

Προοίμιο

Η πρόσφατη ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου  Ν.5003/2022 αποτελεί μια σημαντική τομή στη λειτουργία των Δημοτικών Αστυνομιών σε όλη τη χώρα. 

 

Η Δημοτική Αστυνομία αναλαμβάνει νέες αναβαθμισμένες αρμοδιότητες τις οποίες καλείται να ασκήσει, η αποτελεσματική άσκηση των οποίων θα συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων και θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, όταν ζητήθηκε η συνεργασία, η δική μου και του συνεργάτη μου από τον κ. Τριανταφύλλου ανταποκριθήκαμε άμεσα και με ιδιαίτερη χαρά, ευελπιστώντας ότι το παρόν εγχειρίδιο θα αποτελέσει ένα επιπλέον βοήθημα στην δύσκολη καθημερινότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δημοτικός αστυνομικός.

 

Καλοτάξιδο το νέο βοήθημα σας κ. Τριανταφύλλου.

Με εκτίμηση,

Πουλίκος Δικαιάκος 

Τμηματάρχης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Διεύθυνσης

Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών & α/α Διευθυντής 

Αναστάσιος – Βασίλειος Βούλγαρης 

Στέλεχος Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού

Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών

Πρόλογος

Η πολυετής μάχιμη εμπειρία µου , η ενασχόλησή µου µε τα εκπαιδευτικά δρώμενα ως Προϊστάμενος Γραφείου Σπουδών Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας – Καθηγητής Αστυνομικών μαθημάτων,  η συγγραφική μου δραστηριότητα πλέον των είκοσι (20) ετών, η συνεργασία μου με την Σχολή Αστυφυλάκων, αλλά και Αστυνομικών Ενώσεων και Σωματείων ,καθώς  και η συνεχής επαφή µε τους συναδέλφους µου (ανακριτικούς και µη) οι οποίοι αποτέλεσαν για εμένα σημαντικοί εμπνευστές στην όλη προσπάθεια μου,  μου έδωσαν την δυνατότητα να κατανοήσω σε βάθος την ανάγκη δημιουργίας ενός βοηθήματος που θα εμπεριέχει με τρόπο απλό και συνοπτικό αλλά ταυτόχρονα συγκροτημένο και κατανοητό βασικές γνώσεις  και οδηγίες σχετικά με θέματα αρμοδιότητας Δημοτικών Αστυνομικών, όπως αυτά ορίζονται στο Ν 5003/2022.

 

Έχοντας λοιπόν ακριβή γνώση, σαφή εικόνα και εντρύφηση των προβλημάτων  που απασχολούν το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, δημιουργήσαμε το «Μνημόνιο Ενεργειών Δημοτικών Αστυνομικών», με την συνεργασία του καλού μου φίλου Αστυνόμου Β΄ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥ Ιωάννη, μέλους της Συγγραφικής Ομάδας  www.proanakrisi.gr, ο οποίος έχει υπηρετήσει και υπηρετεί σε πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού Αττικής και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών και λοιπών Διπλωμάτων, με επιδιωκόμενο σκοπό την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των Δημοτικών Αστυνομικών.

 

Η έκδοση και επικαιροποίηση όλων των εγχειριδίων μας επί σειρά ετών αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι αποτελούν ένα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο στα χέρια κάθε ανακριτικού και μη υπαλλήλου. Με τον ίδιο τρόπο θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για όλους τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, οι οποίοι σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο κατατάσσονται στους Ειδικούς Ανακριτικούς Υπαλλήλους.

 

Ωστόσο, η αναβάθμιση αυτή του ρόλου τους από τον ίδιο το νομοθέτη, εκτός από το κύρος που τους προσδίδει, γεννά παράλληλα και πολλές υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία και στον ίδιο τον πολίτη. Οι υποχρεώσεις αυτές, εξαιτίας της αχανούς πολυνομίας, μετατρέπονται σε μέγιστη ευθύνη, όπου ο λανθασμένος χειρισμός των υποθέσεων οδηγεί συχνά σε ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, καθώς ως Ειδικός Ανακριτικός Υπάλληλος, λογοδοτείς στον Αρμόδιο Εισαγγελέα για το σύνολο των ενεργειών σου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. 5003/2022 παραπέμπει σε δεκάδες άλλα νομοθετήματα, τα οποία είναι υποχρεωμένοι εκ του Νόμου να γνωρίζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί. Πέραν αυτών, ως Ειδικοί Ανακριτικοί Υπάλληλοι, υποχρεούνται να γνωρίζουν το Σύνταγμα, τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον Αστικό Κώδικα καθώς και πολλά άλλα βασικά νομοθετήματα ειδικών ποινικών νόμων. Όλα αυτά τα νομοθετήματα πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και η στάθμιση τους θα πρέπει να γίνει από τους ίδιους, χρησιμοποιώντας αρχές του ποινικού δικαίου, πράγμα που περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετής εμπειρία. Τα γεγονότα αυτά έρχονται να προστεθούν στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, που δημιουργούνται στον αστικό ιστό και πρέπει να επιλυθούν από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς.

 

Τα ανωτέρω προβλήματα καθώς και πολλά άλλα, έρχεται να απλοποιήσει και να επιλύσει το καινοτόμο και πολύτιμο εγχειρίδιο μας, καθώς μπορεί να αποδεδειγμένα να δώσει άμεση λύση σε πολλά θέματα, έχοντας το διαρκώς μαζί τους λόγω του πρακτικού σχεδιασμού του.

 Oι Συγγραφείς

Καρδίτσα 10 Αυγούστου 2023

Περιεχόμενα